dimarts, 15 d’abril del 2008

Xerrada informativa sobre la nova plaga de tomàquet Tuta absoluta



Dins la campanya de divulgació que realitza el Servei de Sanitat Vegetal (SSV) sobre la nova plaga del tomàquet, Tuta absoluta, s’han realitzat diferents reunions informatives. Amb els tècnics de les ADV de cultius hortícoles, amb els responsables de les empreses de producció de planter hortícola i la realitzada dijous dia 10 d'abril a la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, dirigida als pagesos de les ADVs del Delta i Baix Llobregat, .

La xerrada va ser presentada pel Cap del SSV Jordi Giné i exposada per Ricard Sorribas, amb la col·laboració dels tècnics de les ADV Roc Mas i Albert Lacunza.

La finalitat de la xerrada va ser donar a conèixer la biologia , les espècies afectades, reconeixement dels símptomes i danys que ocasiona a les plantacions, les mesures de control, tant pel que fa a la seva detecció precoç com les tècniques de captura massiva, control biològic, instal·lació de malles en cultius en coberta, utilització de fitosanitaris compatibles amb la fauna auxiliar, insistint que el parer que juga la fauna auxiliar és molt importat pel control de Tuta.

També és van comunicar els acords del Comitè Fitosanitari que donaran peu a la publicació d’un RD on entre altres mesures es declararia d’utilitat pública la lluita contra Tuta absoluta.

Per part dels tècnics de les ADVs participants van exposar els focus localitzats a la comarca, i van lliurar als socis afectats per la plaga trampes de captura massiva.

En el decurs de la jornada és van lliurar el full informatiu sobre les indicacions a seguir per a la detecció i control de Tuta, i la fitxa de la plaga.

L’amplia participació va donar lloc a debatre els aspectes relatius a les estratègies de control i a prendre consciència que la lluita química indiscriminada, una vegada més, no és la solució, ja que les experiències realitzades en altres indrets, com ara la Regió Murciana, així ho fan palès, posant de manifest que les experiències que fins ara s’han dut a terme seguint els criteris de control integrat de plagues, arriben a controlar la plaga.